Vdechněte své matraci nový život: Objevte vrchní matrace ze studené pěny!

Zdá se vám, že vaše matrace už neslouží tak dobře, ale do nové ještě investovat nechcete? Objevte jedinečné přistýlkové matrace neboli toppery, pomocí kterých lze ledacos zachránit. Zjistěte, co jsou toppery zač, jak fungují a co všechno zvládnou.

Co je přistýlková matrace

Přistýlková matrace, známá také jako topper nebo vrchní matrace, je v podstatě tenká matrace, která dokáže perfektně přilnout na hlavní matraci a optimalizovat tak její vlastnosti.

Přistýlková matrace vlastnosti běžné matrace kopíruje, nemusíte se proto bát, že přijdete například o přizpůsobivost anatomickým zónám a podobně. Pomocí přistýlkové matrace je však možné mírně změkčit, zpevnit nebo zvýšit matraci.

Tip: Zjistěte, jaká je ideální tuhost matrace pro vás

K čemu se přistýlková matrace hodí?

Přistýlkovou matrací můžete mírně upravit a vylepšit vlastnosti stávající matrace, ale využijete ji i samostatně. Hodí se zejména jako:

  • Ochrana matrace před znečištěním
  • Prodloužení životnosti nové matrace
  • Změkčení/zpevnění nevyhovující matrace
  • Matrace do auta, karavanu, dodávky nebo stanu
  • Vylepšení nekvalitní matrace nebo rozkládací pohovky

matrace na cesty

Topper na proleželou matraci

Kvalitní matrace vydrží při správné péči dobře sloužit 10 i 15 let. Může se ale stát, že nevyberete zrovna správně nebo péči zanedbáte a matrace už po pár letech nebude poskytovat požadovaný komfort. Dá se proleželá matrace ještě zachránit, nebo bude potřeba investovat do nové?

Záleží samozřejmě na tom, jak moc špatný je stav vaší matrace. Pokud už neposkytuje tělu optimální oporu, s největší pravděpodobností je pro vaše zdraví a kvalitní spánek nejlepším řešením nákup nové, kvalitnější matrace. 

Obecně toppery na proleželé matrace spíše nedoporučujeme, jelikož kopírují tvar matrace a tím i proleženinu. Pokud ale chcete matraci dát přeci jen ještě šanci, vyberte přistýlku z jiného materiálu než z paměťové pěny. Vhodná je například vrchní matrace z polyuretanové PUR pěny, z hybridní HY pěny nebo přistýlky ze studené HR pěny. 

Přistýlková matrace z HR pěny

Přistýlková matrace z HR pěny je naší největší novinkou. HR pěna neboli studená pěny získala název díky postupu výroby, kdy se využívají mnohem nižší teploty než při výrobě standardní PUR pěny. HR neboli High Resilience značí vysokou odolnost a otevřená buněčná struktura zajišťuje lepší proudění vzduchu ve srovnání s běžnou PUR pěnou.

Topper HR kopíruje tvar těla a snižuje protitlak v oblasti ramene a pánve při poloze na boku, v oblasti lopatek a hýždí při poloze na zádech. Přistýlka stávající matraci zvýší a změkčí nebo zpevní a funguje i samostatně nebo s nedokonalým podkladem.

Pokud chcete přistýlkovou matraci ze studené pěny využít na vyrovnání proleželé matrace, zvolte co největší výšku. Pro vyrovnání matrace je třeba výška topperu alespoň 6–8 cm.