Jak tvrdá by měla být vaše matrace? Záleží na váze, věku, ale i oblíbené spací poloze

Spíte raději na zádech nebo na boku? Měníte často polohy nebo se ráno najdete přesně tak, jak jste se uložili? Tvrdost matrace je do jisté míry subjektivní, ale pro opravdu zdravý a relaxační spánek doporučujeme při výběru řídit se především váhou a věkem uživatele.

jak tvrdou matraci

Základní orientace a rozdělení do kategorií

Tvrdost matrace rozdělujeme do pěti kategorií od nejměkčí (H1) po nejtvrdší (H5).

 

Jak vybrat optimální tvrdost

Podle váhy

Při výběru se vždy zaměřte na nosnost matrace. Údaj o nosnosti najdete u každého produktu v záložce Parametry. Obecně jsou pro ženy vhodnější matrace spíše měkčí a pro muže tvrdší s nosností až do 140 kg. Čím větší je váha, tím pevnější opora je potřeba.

Podle zdravotního stavu

Dalším kritériem výběru by měl být zdravotní stav uživatele a také doba, kterou člověk denně v posteli stráví. Zdravý dospělý člověk může kombinovat tvrdosti od H2 do H5. Pro lidi citlivé na kontaktní místa jako jsou ramena, boky a kolena a pro seniory tvrdé matrace H4 a H5 vhodné vůbec nejsou.

Podle oblíbené spací polohy
Spánek na břiše

Vybírejte mezi matracemi tvrdými H4 až velmi tvrdými H5, které zajistí vodorovnou oporu těla. Nicméně spánek na břiše s sebou přináší nepřirozené vychýlení krční páteře, velký tlak na srdce a další orgány a většinou indikuje nevhodný typ a tvrdost matrace. I když velmi často narážíme na zpětnou vazbu zákazníků, že na břiše spí celý život, tak přesto se snažíme nalézt optimální typ a tuhost matrace aby byl tento “zlozvyk” upozaděn. Zpětně nám již mnoho zákazníků potvrdilo, že po správném výběru přestali polohu na břiše využívat a střídají pouze boky a záda.

 

Spánek na zádech

Na středně tvrdé H3 a tvrdé H4 matraci je zajištěno udržení páteře ve správné poloze a optimální opora v bedrech. Pokud vyberete matraci v této tuhosti s paměťovou pěnou, dojde při poloze na zádech ke skvělému efektu vytvarování se pod sedacím svalstvem, k podepření beder, neboli “esíčka” páteře, a k přirozenému vytvarování ramen. Zákazníkům tento efekt přirovnáváme k nastavení bederní opěrky v sedačce automobilu.

 

Spánek na boku

V oblasti ramen, boků a kolen dochází k nerovnoměrnému zatížení, kterému se umí přizpůsobit měkká H2 až středně tvrdá H3 matrace. Stejně jako u spánku na zádech, tak i u spánku na boku platí, že pokud vyberete matraci s paměťovou pěnou, dojde při spánku k efektu skvělého vytvarování v oblasti boků (pánve) a ramen. Paměťová pěna se v kontaktním místě přizpůsobí vašemu tvaru těla, vaší váze (neboli tlaku) a hlavně vaší teplotě těla. Tím dojde k minimalizování bodového vztlaku – matrace přestane na boky a ramena nepříjemně tlačit a vaše spánkové úseky v jedné poloze se výrazně prodlouží. Budete se probouzet odpočatější.

 

polohy při spánku tvrdost matrace

Podle věku
Malé děti

Pro miminka vybírejte z matrací tvrdých (H3 a více). Měkké matrace se pro novorozence nedoporučují vůbec, protože zvyšují riziko syndromu náhlého úmrtí. Pro batolata je ideální tvrdé jádro ze studené pěny (H4) s do 4 cm tenkou vrstvou paměťové pěny. 

 

Školáci

Pro školáky pořizujeme větší postýlku a s ní i větší matraci. Pokud máte atypický rozměr postýlky, který standardně nemáme v nabídce, stačí nám napsat a my vám uřízneme velikost, kterou potřebujete.

 

Dospělí

Při výběru matrace pro dospělého člověka záleží na všech výše zmíněných aspektech – váha, zdravotní stav i oblíbená poloha na spaní. Pokud chcete mít jistotu, že se skutečně dobře vyspíte, vybírejte matraci, která využívá technologie spojení bez lepidel a kterou si budete moci upravit sami. Náš 7zónový model AMBIENT MEMORY KOMBI je oboustranný sendvičový typ matrace s možností změny až 24 tuhostí.

 

“Někdy mají zákazníci tendenci při výběru nové ložnice upřednostňovat design rámu postele a ostatního nábytku a většinu rozpočtu investovat do vzhledu. Výběr matrace a roštu pak řadí až na druhé a někdy až třetí místo. Poté ze zbytků rozpočtu pořizují matrace z hypermarketů podle ceny a nikoliv podle kvality a vhodné tuhosti. Přitom právě kvalitní zdravotní matrace a lamelový rošt jim zajistí to, že se člověk ráno probouzí odpočatý a svěží,” říká Tomáš Kukla, manažer prodeje a odborník na zdravý spánek.

Všechny matrace privátní značky MATTON® si vyrábíme sami. Díky tomu vám můžeme vyrobit i jakýkoliv atypický rozměr. Pokud si při výběru nevíte rady, zavolejte na naši zákaznickou linku +420 380 831 000, napište na e-mail obchod@fajnspanek.cz nebo si matrace můžete přijet osobně vyzkoušet v naší podnikové prodejně Fajn Spánek Tábor.

Partneři článku:

Srovnávač cen Crosta.cz