Jak se skvěle vyspat aneb 10 tipů pro lepší spánek

jak na lepší spánek

 

Usnout rychle, nepřevalovat se a probudit se přirozeně a odpočatý. To je sen každého z nás. Podařit se to může, ale dá to práci, než se člověk přenastaví do režimu, ve kterém tělo umí efektivně odpočívat.

Bylo to pár týdnů před tím, než vypukla karanténa. S partou jsme tehdy byli na horách. Pro nás všechny zasloužená dovolená. Neskutečně jsme se těšili, až si odpočineme, ale taky jsme ten volný čas chtěli naplno využít.

- “Petře, v 8 hodin vyrážíme na sjezdovku. Stihneš to?”
- “Snad jo.”
- “Co je to ‘snad jo’?”
- “Že nemám budík a nevím přesně, kdy mě moje tělo vzbudí.”

Vypadalo to, že je Petr flink, ale on to měl už dávno vychytané. Jeho tělo ho budilo pravidelně v 6 hodin ráno. A tak jsem se pídila po tom, jak to dělá, že vypadá tak v pohodě, když my ostatní jsme doslova sedření z práce a první den dovolené by nám bylo nejpřirozenější spát do oběda.

Když jsem se ho na to zeptala, odpověď byla až překvapivě jednoduchá. “Vždyť já tohle všechno vím, tak proč to nedělám?” řekla jsem si. Třeba po dočtení tohoto článku zjistíte i vy, že první změnu na cestě k lepšímu spánku můžete udělat ještě dnes.

doporučení pro lepší spánek

 

Co musí člověk udělat pro to, aby dlouhodobě dobře spal

 
1. Hýbat se

Nedostatek pohybu může způsobovat poruchy spánku. Cvičení má mnoho výhod. Během fyzické aktivity se totiž dokážete odpoutat od běžných starostí, vyhnete se obezitě, která je velký nepřítel zdravého spánku, a také v době, kdy se hýbete, nemůžete dělat nic jiného, co je škodlivé, jako je například klasické večerní přejídání, vysedávání u televize nebo zírání do mobilu. Zároveň pohybem a péčí o vlastní tělo zamezíte bolesti zad, svalů nebo hlavy, které vám dokáží značně zhoršit kvalitu spánku.

cvičení pro lepší spánek

 
2. Jíst s rozumem

Když chcete být fit, musíte přizpůsobit stravu. A funguje to i druhým směrem. Když pravidelně cvičíte a staráte se o své zdraví, vaše tělo začne volat po výživném jídle. Svůj trénink zpravidla nezakončíte tím, že sníte pytlík čipsů. Zkrátka nebudete mít na nezdravé jídlo takovou chuť.
Hlídejte si mikroby v těle. Pokud se chcete dobře vyspat, odlehčete svému zažívání. Jaké látky zatěžují zažívací systém? Pesticidy, nadbytečné cukry, chemicky vyrobené přídavné látky, konzervanty a také antibiotika.

vliv stravy na spánek

 
3. Absorbovat do sebe světlo a slunce

Zima byla letos dlouhá, ale teď je tady konečně jaro a skvělá příležitost načerpat novou životní sílu ze slunce. Využijte toho, že v těchto dnech nemůžete sedět v kancelářích a buďte venku, co jen to půjde – třeba i při telefonování nebo během oběda. Nejlepší jsou však každodenní procházky.
V knize Spánek je umění od Shawna Stevensona autor zmiňuje, že je dobré se ukázat na denním světle ihned po probuzení. 10 minut na balkoně a den začne úplně jinak.

denní světlo a kvalita spánku

 
4. Vyhýbat se před spaním modrému světlu

Elektronická obrazovka spouští produkci kortizolu. To je hormon, který nám dodává energii a podporuje bdělost. Abyste před spaním své oči a mozek zklidnili, věnujte se zmíněnému cvičení, četbě knihy, poslouchejte hudbu, povídejte si s partnerem a s dětmi nebo vytvářejte něco rukama.
Ale protože víme, že ne vždy to jde a každý z nás musí občas i v noci pracovat, pořiďte si monitor s možností redukce modrého světla nebo speciální brýle. Na mobilech lze zapnout funkce night shift.

čtení před spaním

 
5. Doplňovat vitamíny

Vitamín C: nízké hodnoty tohoto vitamínu mohou způsobovat spánkové obtíže.
Draslík: přispívá k lepšímu spánku během noci.
Hořčík: jeho nedostatek může být spojen s chronickou nespavostí.
Vitamín D: metastudie ukázaly, že lidé s deficitem tohoto vitamínu mají o 50 % vyšší riziko spánkových poruch, o 59 % vyšší riziko méně kvalitního spánku, o 74 % vyšší riziko kratšího spánku a o 36 % vyšší riziko ospalosti.
Tyto čtyři vitamíny mohou kvalitu vašeho spánku zlepšit a je dobré si hlídat jejich dostatek.

vitamíny a spánek

 
6. Nepopíjet večer

Alkohol vám skutečně pomůže rychleji usnout. Kvalita následného spánku je ale sporná. V první polovině spaní se sice zvýší množství hlubokého spánku, v druhé části ale trávíme více času v NREM 1 a roste čas bdělosti. Chronické nadužívání alkoholu narušuje spánek a hluboký spánek klesá na úkor REM.
To však neznamená, že se máte stát abstinenty. Ideální je sklenička vína v době oběda.

alkohol a spánek

 
7. Vstávat a usínat každý den ve stejnou hodinu

Pravidelnost. Od malička naše těla přirozeně k tíhnou k potřebě rituálu. Vždyť i malá miminka před spánkem uklidňuje, pokud se večerní rituály opakují ve stejném pořadí a ve stejnou hodinu. Neznamená to, že máte šlapat jako hodinky každý den jako přes kopírák, vždyť život má být dobrodružný. Když ale dáte svému času na odpočinek jasné ohraničení, dlouhodobě se zlepší nejenom pocit vyspalosti, ale také nálada a množství vaší energie.
Pokud budete dodržovat pravidelnost, dostanete se do fáze, kdy vás vaše tělo bude ráno přirozeně budit samo.

ideální denní rytmus

 
8. Vybrat si vhodnou polohu na spaní

Vhodná poloha ≠ nejpohodlnější. Když totiž usínáte tak, že vaše páteř není ve zdravé poloze, např. pokud máte hlavu příliš vysoko, může dojít k menšímu prokysličení mozku. A když spíte v nezdravé poloze, pak je jedno, jestli spíte čtyři nebo devět hodin, pořád se budete po probuzení cítit rozlámaní.
Spánek na zádech je nejvhodnější, ale ruku na srdce, komu se tak skutečně podaří ležet celou noc? Spánek na břiše může být vhodný za podmínky, že si pokrčíte koleno, abyste ulevili páteři, a v případě, že si přesunete polštářek zpod hlavy pod břicho, abyste se neprohýbali v bedrech. Při spánku na boku si srovnejte polohu hlavy. Krční páteř by měla být v prodloužení a pozor na předsouvání brady.

správná poloha pro kvalitní spánek

 
9. Pečlivě vybrat vhodnou matraci

Záleží na tom, jak si lehnete a také, na čem ležíte. Výběr správné matrace je poměrně sofistikovaná disciplína, která vyžaduje pochopení škály tvrdosti různých materiálů. Obecně jsou vhodnější tvrdší matrace pro muže a měkčí pro ženy. O tom, jak vybrat optimální tvrdost, jsme se rozepsali v článku Jak tvrdá by měla být vaše matrace, kde jsme rozebrali základní orientaci a rozdělení do kategorií, aspekt váhy, věku, zdravotního stavu i oblíbené spací polohy a doporučili jsme nejvhodnější matrace. Pokud byste chtěli poradit s výběrem na míru, ozvěte se nám na telefonním čísle +420 380 831 000, napište nám na e-mail obchod@fajnspanek.cz nebo si matrace můžete přijet osobně vyzkoušet do naší podnikové prodejny Fajn Spánek v Táboře.

 
10. Netrápit se tím, co nemohu změnit

Vůbec nejzákladnějším krokem pro klidný spánek je klidná mysl. Myslete na to, že nic není tak horké, jak se to uvaří, že každý problém má řešení a netrapte se tím, co není ve vašich silách změnit. A když na sebe cítíte velký tlak, sundejte si boty.
No vážně. Při chůzi bosýma nohama v trávě, v hlíně nebo v písku se přibližujete přírodě, která uklidňuje tělo i mysl.

čistá mysl a odpočinek

 

Za tým FajnSpánek
Lucka