Jak vybrat matraci a rošt pro seniory?

Kvalitní spánek si zasloužíme všichni. S rostoucím věkem se ale mění naše potřeby, proto je důležité zaměřit se při výběru matrace a roštu pro seniory na specifické faktory, jako je stavba těla nebo zdravotní stav. Máme pro vás užitečné rady a tipy, jak zajistit kvalitní spánek v každém věku.

Kvalitní spánek pro seniory

Senioři potřebují stejné množství spánku jako všichni dospělí, tedy 7–9 hodin. Často ale spí jen pár hodin denně, což může způsobovat podrážděnost, problémy s pamětí, deprese, ale i častější úrazy. Na vině může být bolest, nemoci, léky, ale také nevhodná matrace nebo rošt. Pokud chcete kvalitu spánku zvýšit, právě na jejich správný výběr je třeba se soustředit.

Důležité faktory při výběru matrace pro seniory:

  • Stavba těla
  • Pohyblivost
  • Zdravotní stav
  • Teplotní preference
  • Preferovaná poloha spánku

Tip: Naše tipy pro kvalitní spánek se hodí v každém věku. Nikdy není pozdě naučit se správné návyky.

matrace-pro-seniory-02

Jak vybrat matraci pro seniory

Zdravotní stav je jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru matrace. Například pro osoby trpící artritidou, ostoporózou nebo chronickými bolestmi zad je nezbytné zvolit matraci, která poskytuje dostatečnou oporu a zároveň pohodlí, aby nedocházelo k přílišnému tlaku. Důležité je myslet také na pohyblivost. Vyhněte se nízkým matracím, vždy je příjemnější sesedat z ideálně vysoké matrace než se zvedat z nepříjemně nízké matrace. Pokud si výškou nejste jistí, rádi Vám s ní poradíme.

Někteří senioři hubnou, jiní přibírají na váze, jejich hmotnost však při výběru nelze opomenout. Lehčí osoby často preferují měkčí matrace, těžší naopak pevnější matraci s dostatečnou oporou. Dejte však pozor, aby tužší matrace nezpůsobovala otlačeniny a proleženiny v případě omezené pohyblivosti. 

Nejen kvůli zhoršené pohyblivosti je také třeba myslet na dobrý odvod tepla. Co se materiálu týče, vhodná je například hybridní pěna ENDURE™, která je prodyšná a rovnoměrně odvádí teplo, studená pěna HR, jejíž děrovaná struktura zajišťuje cirkulaci vzduchu, nebo osvědčená extra odolná pěna XDURA®, která spojuje prodyšnost, elasticitu a zdravou oporu celého těla.

Tip: Ohledně zdravotního stavu a pohyblivosti myslete i na budoucnost. Matrace při správné péči dobře slouží i 15 let.

Antidekubitní matrace proti proleženinám

Pro seniory s rizikem proleženin doporučujeme speciální antidekubitní matrace. Vyrábíme je z pěny, která spolehlivě odvádí teplo a vytváří protitlak v zatížených zónach. Jsou proto vhodné i k dlouhodobému ležení, například po úrazu nebo operaci.

Chrániče matrace

Ve vyšším věku je třeba myslet také na riziko inkontinence, nutnost provádět hygienu na lůžku nebo nehody v podobě rozlitých tekutin. Hygienu zajistí nepropustné chrániče matrace, které zabrání průniku tekutin, jako je pot nebo moč, ale zároveň jsou prodyšné a umožňují dýchání matrace.

polohovatelný elektrický rošt pro seniory

Polohovatelné rošty pro seniory

Výběr matrace se neobejde bez vhodného roštu, který podpoří její funkci. Polohovatelné rošty ocení řada uživatelů, o to více ale senioři. Zajistí komfort i v případě snížené pohyblivosti a změna polohy zpříjemní čtení nebo sledování televize, ale může podpořit také správné proudění krve nebo rekonvalescenci po úrazu či operaci.

 

Tip: Nejvhodnější jsou polohovatelné rošty s elektrickým ovládáním, u kterých lze polohu snadno změnit stiskem tlačítka. 

Výběr správné matrace a roštu pro seniory může mít významný dopad na kvalitu jejich spánku a celkového zdraví. Zvažte proto všechny faktory a zvolte matraci, která nejlépe vyhovuje individuálním potřebám. S výběrem vám také rádi pomůžeme v prodejně Fajn Spánek v Táboře, online nebo telefonicky.

×

Splátková kalkulačka ESSOX