Jak správně pečovat o matraci? 7 kroků + extra tipy

Vhodná matrace je základ kvalitního a zdravého spánku. Může vám sloužit dlouhá léta, ale jen za předpokladu, že ji budete pravidelně čistit a správně o ni pečovat. Naučte se, jak pečovat o svou matraci a prodlužte její životnost.

Proč je péče o matraci důležitá

Pořídili jste si novou matraci a pohráváte si s myšlenkou, že na ni zapomenete minimálně do chvíle, než budete vybírat další? Raději vás rychle zastavíme. Matraci každou noc vystavujeme velké zátěži, ulpívají na ní různé nečistoty a pokud se o ni dobře nestaráme, nebude sloužit tak dlouho ani tak dobře, jak by mohla.

Pravidelnou péčí o matraci nezvyšujete jen její životnost, ale také hygienu lůžka. To je nutností zejména u alergiků, ale voňavou postel bez prachu, roztočů, plísní a dalších nečistot jistě ocení všichni.

 péči o matraci kvalitní spánek

Jak často měnit matraci?

Životnost matrace se odvíjí od mnoha faktorů, zejména pak od materiálu, kvality, nosnosti a intenzity používání. Obecně se výměna matrace doporučuje každých 7 až 10 let, při správné péči ale můžete interval prodloužit i na 15 let!

Spíš než podle nějakého čísla se řiďte svým pocitem – že je čas na výměnu matrace poznáte celkem snadno sami. V určitou chvíli si všimnete, že spánek ztrácí na kvalitě a matrace již není tak pohodlná. Zpravidla se dostavují bolesti zad – od beder až po krční páteř – a postupně se přidávají i ramena, kolena a další části těla.

Pokud chcete, aby tato chvíle přišla co nejpozději, vyberte si vhodnou matraci a správně o ni pečujte.

Jak pečovat o matraci?

Naučte se správnou péči o matraci a prodlužte její životnost až na 15 let. Stačí do běžné úklidové rutiny zařadit pár kroků navíc.

1. Vysávání matrace

Minimálně jednou za tři měsíce sundejte prostěradlo i potah a matraci důkladně vysajte ze všech stran. Pokud vás trápí alergie nebo máte doma hodně prachu, zvířecích chlupů nebo pylu, frekvenci vysávání zvyšte dle potřeby. 

pravidelné vysávání matrace

2. Otáčení matrace

Abyste nezatěžovali neustále stejnou část matrace, je třeba ji pravidelně otáčet. Základem je otáčení matrace kolem vlastní osy – tam, kde jste měli nohy, budete mít hlavu. Pokud jsou jednotlivé vrstvy ve vaší matraci poskládané tak, že mají obě strany stejné vlastnosti, matraci také převraťte vrchní stranou dolů

Minimalizujete tak opotřebení jednotlivých částí a vrstev a zachováte optimální oporu. Otáčení matrace doporučujeme jednou za tři až šest měsíců. V prvním roce používání je nejnáchylnější, proto ji otáčejte/převracejte častěji.

3. Čištění skvrn

I přes největší opatrnost se může stát, že se na matraci objeví skvrny. Hned je ale důkladně vyčistěte, aby nečistoty nepronikly hluboko do matrace. V případě tekutin nechte nejdříve jemný hadřík nebo papírovou utěrku nasát co nejvíce vlhkosti. Poté použijte neagresivní čisticí prostředek a skvrnu opatrně vyčistěte.

Tip: Při čištění matrace se vždy řiďte doporučením na štítku.

4. Pravidelné větrání

Než ráno ustelete, odkryjte peřiny a matraci nechte alespoň 20 minut dýchat. Při výměně povlečení je dobré matraci nadzvednout nad rošt a nechat pořádně provětrat, klidně i hodinu nebo celé odpoledne.

5. Vhodný rošt

Aby matrace dokonale plnila svou funkci a dlouho sloužila, je třeba vybrat správný rošt. Pružinovou, taštičkovou a futonovou matraci můžete položit na klasický laťkový rošt, pro matraci z paměťové pěny je pak vhodný lamelový rošt.

6. Ochranný potah

Pořiďte si ochranný potah na matraci, který lze snadno sundat a vyprat. Potah kopíruje vlastnosti matrace a pod prostěradlem jej ani necítíte, chrání ji ale před průnikem mikročástic a umožňuje udržovat čistotu. Naše potahy jsou opatřené praktickým zipem, takže můžete při každém praní povlečení snadno vyprat jen část, na které spíte. Minimálně jednou za půl roku pak vyperte potah celý.

Tip: Pro ještě lepší ochranu využijte nepropustný chránič matrace, jehož membrána zabraňuje průniku tekutin. 

7. Výměna povlečení

Nezapomínejte na pravidelnou výměnu a správné praní povlečení a prostěradla. Výměna by měla probíhat minimálně jednou za dva týdny, pokud se více potíte nebo se sprchujete až ráno, tak ještě častěji. Vyberte prací program s teplotou 40–60 °C, abyste zneškodnili všechny bakterie a ideálně povlečení ještě vyžehlete.

výměna povlečení

Tipy na závěr: Co NEdělat

Nakonec pro vás máme ještě pár tipů, čemu se v posteli naopak vyhnout. I když může skákání na matraci nebo nedělní snídaně do postele znít lákavě, pro životnost vaší matrace už tak fajn nejsou.

  • Nejezte a nepijte v posteli – ani s největší opatrností
  • Neskákejte po posteli (a nenechte ani své děti)
  • Rošt vždy upřednostněte před pevnou deskou
  • Nepoužívejte na čištění silné chemikálie
  • Nezvedejte matraci za látková madla

Při správné péči může matrace bez problému sloužit i 15 let. Zařaďte proto naše jednoduché tipy do domácí rutiny, udržte svoji matraci v top kondici a užívejte si kvalitní spánek dlouhá léta.