Hygiena lůžka: Proč je důležitá pro kvalitní spánek a zdraví? + 4 tipy, jak ji zajistit

Hygiena lůžka by měla být automatickou součástí našeho pravidelného úklidu. Často ale končí u výměny povlečení, která ani není tak častá, jak by měla být. Proč je hygiena lůžka důležitá a jak ji co nejlépe udržovat?

Spokojenost v čisté posteli

Hygiena lůžka a její benefity

Každý člověk stráví v průměru třetinu života v posteli. Není tedy divu, že nejen kvalita, ale i čistota lůžka mají velký vliv na naši pohodu a zdraví. Jak často ale měníte povlečení, perete peřiny nebo kupujete nové polštáře a matrace? Dali jsme dohromady pět důvodů, proč věnovat hygieně lůžka větší pozornost.

Menší náchylnost k onemocnění

V posteli se může vyskytovat velké množství bakterií, zejména, když nevěnujete dostatečnou pozornost její hygieně. Není tedy překvapivé, že spánek v čisté posteli znamená nižší riziko onemocnění. 

Dobrý pocit

Odškrtnou si něco z pomyslného (nebo reálného) seznamu povinností vždy zlepší náladu. Vyvolejte sami v sobě dobrý pocit tím, že vyměníte povlečení nebo zapracujete na celkové hygieně lůžka. Tipy, jak na to, najdete v další části článku. A navíc – kdo nemiluje usínat v čistě povlečené posteli?

Lepší kvalita vzduchu v ložnici

Vaše postel, zejména matrace, působí jako magnet na prach, roztoče a další nečistoty. Tyto částice se poté rozptylují po celé místnosti a zhoršují kvalitu vzduchu v ložnici. Správnou hygienou lůžka tak můžete snadno získat čistější vzduch a tím i zdravější prostředí pro spánek.

Hygiena lůžka a kvalitní spánek

Zlepšení alergií 

S předchozím bodem souvisí i alergie. Jelikož jsou alergie v naší společnosti stále větší problém, je třeba s nimi bojovat na všech frontách. A právě v posteli se může usazovat mnoho alergenů, ať už jde o prach, zvířecí chlupy nebo dokonce plíseň. Jestli se budíte s ucpaným nosem nebo v noci smrkáte a kýcháte, je nejvyšší čas zpozornět.

Kvalitnější spánek

Všimli jste si, že postel s čerstvým povlečením je z nějakého důvodu pohodlnější? Nejste v tom sami. Přesto, že nejde o měřitelný fakt, čistá postel má velký vliv na spánkovou hygienu a kvalitu spánku. Na kvalitnějším spánku se ve výsledku podílí všechny výše zmíněné body – zdraví, psychická pohoda, kvalita vzduchu v ložnici i eliminace otravných alergií.

4 tipy: Jak udržet nejlepší hygienu lůžka

Sami vidíte, že kvalitní hygiena lůžka s sebou nese mnoho benefitů. Nejen proto bychom se na ni měli více soustředit. Připravili jsme pro vás několik tipů, díky kterým ji snadno zlepšíte u sebe doma.

1. Chránič matrace a péče o matraci

Matrace je část postele, na kterou se při udržování hygieny lůžka často zapomíná. Mnoho lidí si myslí, že vyměnit spolu s povlečením jednou za pár týdnů prostěradlo stačí. Ve skutečnosti ale existují mnohem lepší způsoby, jak zajistit čistotu pro kvalitní spánek a navíc prodloužit životnost matrace.

Pratelný potah na matraci zajistí dokonalou hygienu a je skvělou volbou zejména pro alergiky. Při výběru je důležitý materiál a střih, který dokonale sedí na matraci tak, že jej pod prostěradlem ani necítíte. Potah je optimální prát jednou za 14 dní spolu s povlečením, proto jsme naše potahy na matrace opatřili zipem kolem celého obvodu. Snadno tak odepnete jen část, na které spíte, což zajistí snazší manipulaci a rychlejší schnutí. Nevíte si rady s výběrem? Přečtěte si našeho průvodce výběrem chrániče na matraci.

Kromě toho je také vhodné matraci jednou za měsíc opatrně vyčistit vysavačem, abyste odstranili zbylý prach a další nečistoty. Jednou za čas doporučujeme matraci otočit nejen pro zajištění čistoty, ale také pro eliminaci proleženin. 

Tip: Zejména pro horké dny je vhodná prodyšná a termoregulační matrace.

2. Pravidelná výměna povlečení

Na výměnu povlečení asi myslí každý z nás. Ale co je podle vás optimální doba, po které prát povlečení? Pro udržení hygieny lůžka je maximální doba mezi praním dva týdny. V případě, že se sprchujete až ráno dokonce méně než týden. 

Povlečení a prostěradla by se měla pro zneškodnění bakterií prát v teplé vodě na 40-60 °C. Po praní je vhodné povlečení ještě vyžehlit. Kromě zajištění dokonalé hygieny bude navíc na dotyk jako nové!  

Hygiena lůžka jak stlát 

3. Péče o polštáře a peřiny

I naše peřiny a polštáře si zaslouží extra péči. Stejně jako na matrace, můžete pořídit také chrániče na polštáře. Ty zabrání, aby se pot, sliny, šupinky kůže, vlasy a jiné nečistoty dostaly na jeho povrch i dovnitř. 

Polštáře a peřiny je také vhodné pravidelně prát, případně (zejména péřové) nechat čistit profesionálně. Nezapomeňte navíc, že životnost polštáře není nekonečná, dokonce ani toho nejkvalitnějšího. Závisí na častosti používání i počtu praní, ale přibližná životnost polštáře je kolem 3 let, u přikrývek pak 5. A až budete pořizovat nový, inspirujte se v našem článku o výběru polštáře.

Tip: Použitím chráničů na polštáře můžete jejich životnost prodloužit.

4. Každodenní stlaní postele

Pro dodržení dokonalé hygieny lůžka je třeba zařadit i každodenní péči, která spočívá ve správném stlaní postele. Po probuzení odkryjte peřiny alespoň na 20 minut, aby se postel vyvětrala. Pokud máte možnost vyvětrat je na čerstvém vzduchu, ještě lépe (pozor ale na pyly, prach ze silnice a podobné).

Po vyvětrání peřin postel ustelte a peřiny zakryjte stylovým přehozem. Celá ložnice bude působit uklizenějším dojmem, ale hlavně postel v průběhu dne ochráníte od poletujícího prachu a dalších nečistot.

Udržení čisté postele vám zajistí nejen zdravé prostředí, ale také lepší spánkovou hygienu a kvalitu spánku. Budete se budit odpočatí a připraveni na výzvy nového dne. Získáte totiž fajn spánek.