Jak vybrat polštář: na co je dobré při nákupu myslet

Tušíte, že je ten správný čas na nákup nového polštáře, ale nevíte, jak ho vybrat? Záleží na spoustu faktorech a my vám pár takových, které často řešíte, sepsali.

Otázky, na které si před nákupem odpovězte:

Nízký vs. vysoký polštář

První z věcí, kterou zákazníci často při nákupu řeší, je výška polštáře. Znáte to, někdy vám vyhovuje nízký, jindy se zase převalujete půlku noci ve snaze z něj vytvarovat polštář vyšší. Ovšem je důležité si říci, že výška polštáře je prvním z častých důvodů bolesti krční páteře. Hlava by se zkrátka neměla během spánku moc zaklánět. Je tedy dobré se zamyslet nad tím, v jaké poloze rádi spíte.

Polštář pro spaní na boku, na břiše a na zádech

Rádi usínáte i spíte během noci na břiše? Pak je ideální volbou klasický nižší polštář. Vaše hlava nebude během spánku v přehnaném záklonu a ráno nebudete řešit bolest páteře a svalů.

Pro ty, kteří preferují spaní na boku je ideální volbou polštář anatomický. Tvar a tuhost anatomického polštáře perfektně kopíruje krční páteř a udržuje vaši hlavu v přirozené poloze.

Spáči na zádech to mají s výběrem jednodušší. Mohou vybírat takřka z čehokoliv. Klasického i anatomického polštáře, vyšší nebo nižší výšky. Ovšem nejlépe udělají, když si koupí polštář z paměťové pěny. Patří do skupiny anatomických polštářů, které udrží hlavu v přirozené poloze a spolu s krční páteří podpoří i záda a ramena.

Nejlepší polštáře na krční páteř

Trpíte dlouhodobými bolestmi krční páteře? I pro vás se hodí vybírat právě z polštářů z paměťové pěny. Správným polštářem může bolest během pár týdnů odeznít. Avšak nezaručí, že celkově zlepší váš spánek. Určitě se zamyslete i nad volbou správné zdravotní matrace.

Výplně polštářů - jaká je vhodná

Teď mluvíme především ke všem alergikům, protože je jasné, že ti jsou při výběru nejvíce omezení. Polštáře s kuličkovou výplní jsou to pravé pro vás. Polyesterové (PES) kuličky z dutého, silanizovaného a prostorově tvarovaného (konjugovaného) vlákna působí jednak antialergicky a navíc dokonale absorbují teplo. Potěší tedy i ty, kterým je v noci vedro.

V prodejně Fajn spánku je najdete v kategorii polštářů z dutého vlákna.

Závěr a doporučení přímo od nás - které polštáře jsou ty nejlepší

Suma sumárum, z toho, co jsme si tu dnes řekli, nám nejlépe vychází:

  • Nejlepší volbou (ze zdravotního hlediska) je polštář anatomický.
  • Vedle anatomického tvaru - kopírující tvar páteře a hlavy myslete i na tuhost polštáře. Nevíte, jaký anatomický polštář vybrat? Zkuste si přečíst našeho průvodce výběrem.
  • Polštář z paměťové pěny působí proti bolesti krční páteře.
  • Pro alergiky je vhodnou volbou polštář z dutého vlákna.

Pokud vás ale zajímají i jiné druhy polštářů, rádi vám pár z nich doporučíme. V prodejně Fajn spánku nabízíme hned několik druhů: