Nedostatek TDI materiálu nutného pro výrobu pěn

nedostatek materiálu matrace

Vydání článku 04.11.2022

Vážení zákazníci,

bohužel situace se po dvou letech znovu opakuje a my Vás znovu musíme informovat o globální krizi na trhu polyuretanových pěn. Z důvodů kritického nedostatku vstupní suroviny potřebné pro její výrobu, konkrétně materiálu TDI, jsme nuceni přijmout neatraktivní opatření v podobě korekce cen a hlavně prodloužení dodacích termínu.

Důvodem nedostatku TDI je vysoká poptávka po této surovině, způsobená jejich dramatickým úbytkem na trhu. Hlavním důvodem nedostatku jsou omezení výroby od výrobců této základní suroviny jako je BASF SE (Německo), Covestro AG (Německo) a BorsodChem (Maďarsko), kteří (jak uvádějí) z důvodů vyšší moci a důvodů zvýšených cen energii nemohou produkovat požadované objemy této suroviny.

Jsme v situaci, kdy se i naše velké skladové zásoby každým dnem zužují a velmi rychle docházejí konkrétní pěny potřebné na výrobu nejprodávanějších matrací. Snažíme se tento problém řešit nahrazováním částí matrací jiným materiálem (vždy srovnatelné nebo vyšší kvality a objemové hmotnosti). Proto se může v tomto krizovém období stát, že se dodané matrace budou barevně lišit od zobrazených fotografií v internetovém obchodě.

V souvislosti s nastalou situací Vás musíme požádat o trpělivost při vykrývání objednávek. Bohužel v některých případech nejsme schopni určit a ani odhadnout termín dodání matrací. Je to dané tím, že krizová situace je někdy tak nepřehledná, že teprve den před dodáním se dozvídáme, které pěny dostaneme a které nikoliv. Obecně se snažíme zakázky vykrýt do 15-30-ti pracovních dnů od přijaté objednávky.

Velice děkujeme za Vaší trpělivost a pochopení pro nastalou situaci.

Za tým Fajn Spánek - Tomáš Kukla manažer prodeje.