Chránič matrace: Co, proč a jak vybrat

Chcete, aby vám nově koupená matrace vydržela a sloužila mnoho let? V tom případě si nezapomeňte pořídit i velmi užitečnou, ale stále podceňovanou vychytávku – chránič matrace. Jak samotný název prozrazuje, tato jednoduchá pomůcka chrání vaši matraci a nepochybně prodlužuje její životnost. A o to právě jde. Teď vás asi zajímá, jaké typy chráničů jsou, jak vybrat ten správný a co všechno můžete jeho používáním získat. Čtěte dál a dozvíte se vše, co potřebujete vědět.

jak vybrat chránič matrace

Co je chránič matrace a jak funguje

Jestli si chcete užívat kvalitní spánek co nejdéle, nákup matracového chrániče zbytečně neodkládejte. Je to jeden z těch méně nápadných, ale velmi šikovných pomocníků, kteří prodlužují životnost i užitné vlastnosti matrace. Hlavní úkol chrániče matrací je totiž prostý: zabránit různým druhům znečištění a zamezit mechanickému poškození.

Chránič matrace vytváří jednoduchou bariéru mezi potahem – a hlavně jádrem – matrace a vnějším prostředím. Je to v podstatě podložka, která se umístí přímo na povrch matrace a až poté se na postel natáhne klasické prostěradlo.

Můžete si vybrat ochranu jen pro určitou část postele, ale mnohem častější a pohodlnější způsob použití chráničů je pokrytí celé plochy matrace. Na postel se jednoduše zachytí gumičkami připevněnými v rozích chrániče nebo se natáhne i přes rohy matrace, podobně jako prostěradlo, a tak dokonaly kryje celou matraci shora i z boku.

 

Pro koho je chránič matrace vhodný

Místo, kde trávíte minimálně 6–8 hodin denně a malé děti nebo starší a nemocní lidé i mnohem déle, čelí různým nečekaným karambolům, ale i běžnému životu se vším, co k němu patří. Nebudeme proto daleko od pravdy s tvrzením, že chránič matrace ocení každý, kdo si chce dopřávat komfortní a hygienický spánek každý den. Bez rozdílu věku, pohlaví i specifických potřeb je to základ, který vám právě ochrana matrace, i polštáře, může poskytnout.

 

Hlavní výhody matracových chráničů

Pokud máte stále pochybnosti, jestli je nebo není potřeba pořizovat si ochranu matrace, následující seznam nejdůležitějších vlastností a přínosů vám pomůže v rozhodnutí.

  • Chrání před znečištěním. Ať už je to jídlo, různé tekutiny či pot, tohle všechno může velmi snadno proniknout do matrace a nenávratně ji zničit. Různé typy chráničů poskytují různou míru ochrany před znečištěním, ale vždy je lepší jakákoliv ochranná vrstva lůžka než žádná.
  • Brání množení roztočů. Některé materiály a vlákna použitá při výrobě chrániče (ionty stříbra, aromatické oleje, lyocell, bambus) výrazně více omezují rozvoj patogenních mikroorganismů, plísní a hub. Tak zajišťují zdravější a hygieničtější prostředí bez alergenů, které ocení nejen alergici.
  • Chrání před poškozením. Každá další zábrana mezi prostěradlem a matrací chrání nejen potah, ale i samotný vnitřek matrace, před běžným opotřebením i poškozením různými předměty.
  • Podporuje zdravý spánek. Sundat potah matrace a vyprat ho v domácích podmínkách není vždy snadné. Matracový chránič můžete prát podle libosti nebo pravidelně při výměně povlečení. Tak udržujete vaše lůžko čistější a hygieničtější. Existují i speciální potahy, které chrání před roztoči a mikroby, což ocení nejen alergici a astmatici.
  • Snadno se udržuje. Chránič matrace kdykoliv snadno a rychle sundáte a vyperete v automatické pračce. Většinou se chrániče dají i sušit v sušičce na nízkou teplotu, takže ho během několika hodin máte v plné parádě připravený pro další noc.
  • Zvyšuje komfort. I když to není hlavní důvod k pořízení, chránič matrace může zvýšit pohodlnost i měkkost lůžka a o to více vám zpříjemnit spánek.
  • Prodlužuje životnost. Matraci nekupujeme každý den, ale každý den ji používáme. Chránič matrace je proto chytrý způsob, jak pečovat o nemalou investici do kvalitního spánku. Správná péče je minimum, kterým můžete rapidně prodloužit funkčnost a další vlastnosti vaší matrace.

 

Jaký typ chrániče vybrat

Úplně na začátku je dobré ujasnit si účel, který by měl chránič matrace plnit. Chcete jen zabránit mechanickému poškození nebo vám jde i o další benefity, které ovlivní výběr jako je nepropustnost a ochrana proti pocení či promočení, hypoalergenní vlastnosti pro zvýšení ochrany zdraví atp.

  • Propustný chránič – jednoduchá vrstva, která slouží hlavně proti mechanickému poškození.
  • Nepropustný chránič – komplexní ochranná vrstva, která brání průniku tekutin, potu a dalších nečistot do jádra matrace.

Na výrobu propustných i nepropustných chráničů matrací se používají různá přírodní vlákna (bavlna, tencel – vlákno z eukalyptového dřeva, ovčí rouno, bambusové vlákno) nebo umělá a speciální vlákna (např. polyester s nanovláknem).

Nepropustné chrániče mají navíc ze spodní strany voděodolnou polyuretanovou membránu, která chrání matraci před znečištěním různými tekutinami i prachem. I když touto vrstvou nepronikne ani kapka, prodyšnost a paropropustnost matrace není nijak narušena.

Je dobré vědět, že existují i chrániče s PVC nátěrem, ale ty pro běžné používání nedoporučujeme. Udrží sice více tekutin, a proto se hodí např. pro osoby trpící inkontinencí, ale jsou minimálně prodyšné. Zvýšený pocit tepla na lůžku vede k většímu pocení a zvyšuje se i riziko vyrážek, opruzenin a alergických reakcí.

 

Nezapomeňte chránit i svůj polštář

Teď už víte, proč a jak chránit svou matraci, aby vám dobře a dlouho sloužila v plné síle. Ale co polštář? I ten používáte denně a s tělem i dýchací soustavou je v mnohem bližším kontaktu. To přináší větší riziko znečištění, ale i možné alergické reakce. Roztoči a různé mikroorganismy si libují v teplém a vlhkém prostředí našich postelí i lůžkovin a mohou způsobovat různé nepříjemnosti.

Kvalitní polštář a vhodný chránič polštáře může jejich řádění významně omezit a to za drobnou investici navíc rozhodně stojí.

Dopřejte si i vy ještě kvalitnější a zdravější spánek.