Více-tuhostní matrace: Jak ji poskládáte, tak si lehnete

Stále hledáte tu správnou matraci pro sebe? Aby nebyla příliš tvrdá, ani moc měkká. Zkrátka, aby byla taková akorát. A také abyste ji nemuseli složitě vybírat a přesto si dopřáli kvalitní spánek. V tom případě byste měli vědět o našich více-tuhostních zdravotních matracích. Co to je, jak to vlastně funguje a je to opravdu pro vás? To vám teď prozradíme.

vícetuhostní_matrace 

Co je více-tuhostní matrace

Více-tuhostní matrace jsou matrace, které vám umožní nastavit si vlastní míru tuhosti podle vašich potřeb. Jak? Jednoduše si můžete přeskládat jednotlivé vrstvy pěny, a tím měnit měkkost spací plochy.

Podle množství vrstev, které tvoří jádro, můžete kombinovat 2, 6 nebo až 24 různých tuhostí v jedné jediné matraci. A když zhubnete nebo přiberete, změníte způsob spaní ze břicha na záda, nebo se objeví jakýkoliv jiný důvod, který bude ovlivňovat váš klidný spánek, jediné, co musíte udělat, je rozepnout zip a znovu promíchat vrstvy vaší matrace.

 

Z čeho se skládá více-tuhostní matrace

Každou matraci tvoří několik oddělených vrstev pěny. Speciální profilování každé vrstvy zajistí, že na sebe přesně dosednou a tvoří zcela kompaktní celek. Podle vybrané varianty má jádro 2, 3 nebo 4 vrstvy pěny. Různé kombinace těchto vrstev vám umožní dosáhnout 2 tuhostí, 6 tuhostí nebo až 24 odlišných tuhostí.

Materiál každé vrstvy matrace může být ze stejného druhu pěny, ale často se používají kombinace. Vlastnosti i tuhost každého zvoleného materiálu tak vytváří výslednou měkkost.

 

Jaké typy pěn tvoří více-tuhostní matrace:

  • Paměťová pěna: jedinečný materiál, který reaguje na tvar a váhu tělu, a pracuje také s jeho teplotu. Perfektně se přizpůsobí každému. Kopíruje tvar těla a vytváří velmi příjemný protitlak.
  • Studená pěna: vysoce odolná pěna, která si zachovává výbornou elasticitu i při vyšší objemové hustotě. Úžasná prodyšnost vám zajistí komfortní spánek. Vyvinuto přímo pro výrobu matrací.
  • Studená pěna XDURA®: velice odolná a tvarově stálá pěna. Extrémně pevná a zároveň velmi elastická. Respektuje tvar těla a a díky otevřené struktuře buněk zajišťuje teplotní stálost.
  • Hybridní pěna: vysoce prodyšná, tvárná a maximálně odolná pěna. Skvěle se přizpůsobuje tvaru těla a zajišťuje jedinečné pohodlí během spánku. Kombinuje vlastnosti studené pěny a polyuretanové pěny.

 

Pro koho je více-tuhostní matrace vhodná?

Multi-tuhostní matrace se hodí pro všechny věkové kategorie, ženy i muže. Praktičnost a úžasnou variabilitu ocení hlavně ti, kteří nemají čas nebo si nemohou matraci vyzkoušet osobně v prodejně a přesto chtějí mít jistotu kvalitního spánku. Optimální tuhost, ale i další užitné vlastnosti matrace podle vybraného materiálu, si díky změně vrstev upravíte v pohodlí domova a doslova během několika minut.

H1 je nejměkčí a H5 naopak nejtužší. Ale jakou si vybrat? Zkuste nejdříve doporučenou variantu. Vyspali jste se dobře? Pak nemusíte nic měnit. Je pro vás matrace moc tvrdá nebo naopak měkká? Podívejte se do návodu a změňte pořadí jednotlivých vrstev.

Můžete přeskládávat tolikrát, dokud nenajdete maximální pohodlí. Při jakékoliv budoucí životní změně si matraci sami snadno upravíte, aniž byste museli kupovat novou. Stačí jen prohodit jednotlivé vrstvy.

 

Jak si poskládat vlastní matraci?

Nejdříve si ujasněte své preference. U žen je oblíbená varianta H1–H2 (nejměkčí). Muži si nejvíce pochvalují variantu tuhosti H2–H3. Přesně takovou vám dodáme z výroby. Ale vám se to můžete líbit jinak. Záleží na vaší váze, věku, zdravotním stavu a také způsobu, jak spíte. Více o tom, jak si nejlépe vybrat tvrdost matrace najdete v našem článku.

 

Samotné přeskládání zvládnete ve 4 krocích:

  1. Rozepněte zip po celé délce a vyjměte jádro matrace.
  2. Postupným rolováním stáhněte separační síťovinu z jádra matrace. Podobně jako když sundaváte punčocháče.
  3. Oddělte jednotlivé vrstvy a přeskládejte je tak, jak potřebujete. Neotáčejte, pak by do sebe vrstvy nezapadaly!
  4. Vraťte jádro zpět do separační síťoviny, i do potahu matrace.

 

Detailní postup krok za krokem najdete i v našem článku Jak změnit tvrdost matrace.

 

Jaké typy více-tuhostních matrací nabízí Fajn spánek

24 tuhostí v jedné matraci (H1 až H5)

Úžasnou variabilitu, od nejměkčí až po tu nejtvrdší matraci, získáte právě v této multi variantě. Jádro pro 24tuhostní matrace tvoří 4 lehce oddělitelné vrstvy. 2 vrstvy jsou měkké a 2 tuhé. S velkým množstvím kombinací dosáhnete i velmi jemných rozdílů v měkkosti spací plochy.

Stejně jako tuhost i materiál jednotlivých vrstev je různý. Kombinují se vždy odlišné typy pěny ve dvou variantách tuhosti (např. hybridní a studená) nebo studená pěna (měkká a tvrdá) se 2 vrstvami paměťové pěny (měkčí a tvrdší).

Ať tak či tak, díky 4 vrstvám máte v každé tuhosti až 3 možné varianty. To znamená, že nejměkčí H1 může vzniknout z kombinace 2 měkkých vrstev v horní části a dvou tvrdých ve spodní části. Drobnější nuance měkkosti H1 docílíte prostou výměnou měkkých vrstev, a nebo též prohozením spodních vrstev. Tyto jemné rozdíly ve výsledné měkkosti vám zajistí maximálně pohodlné spaní. Takto komplexní variabilitu máte ve všech 5 tuhostech matrace.

I když to vypadá komplikovaně, přeskládání jádra matrace zvládnete během chvilky. Každá vrstva má svou barvu, takže neřešíte, která je která. V tabulce si jednoduše vyhledáte preferovanou tuhost a pak poskládáte jednotlivé barevné vrstvy přesně podle našeho návodu. Je to opravdu jednoduché a ve dvou to máte do 20 minut hotové.

 

 

6 tuhostí v jedné matraci (H2 až H5)

Až 6 variant tuhosti, od měkké až po nejtvrdší, si můžete naskládat v tomto typu sendvičových matrací. 6tuhostní matraci tvoří 3 samostatné vrstvy pěny různé tuhosti. Typ použité pěny může být ve všech vrstvách matrace stejný, takže jednu matraci tvoří 3 různé měkkosti stejné pěny (např. polyuretanová pěna nejměkčí, měkká a tvrdá). Často jde ale o kombinace. Velmi oblíbený je mix 2 tuhostí polyuretanové nebo studené pěny s jednou vrstvou měkké paměťové pěny.

Různou kombinací vrstev vytváříte to nejlepší spaní přímo na míru. Například tuhost H2–3, což je v případě matrace s 6 tuhostmi ta nejměkčí varianta, získáte ponecháním nejměkčí vrstvy navrchu. Uprostřed celého matracového jádra je měkčí vrstva a dospodu přesunete nejtvrdší vrstvu. Jakmile takto seskládanou matraci otočíte, voilà! Z nejměkčí varianty uděláte během chvilky nejtvrdší = H5.

Tuhost H3 až H4 vzniká vždy kolem tvrdší vrstvy umístěné uprostřed jádra matrace. Měkkost se mění podobně jako v předchozím případě. Měkčí poležení si dopřejete s nejměkčí vrstvou navrchu (vznikne H3–4). O něco tvrdší spací plochu získáte na vrstvě měkké pěny (H4). 

Moc složité? Žádný strach. Jestli umíte skládat lego, pak si snadno složíte i tuto matraci podle barevného schéma, které budete mít k dispozici.

 

 

2 tuhosti v jedné matraci

Nejjednodušší více-tuhostní matrace. Z jedné strany je měkká vrstva a z druhé tužší. Změnu tuhosti provedete pouhým otočením matrace na roštu. Žádné přeskládávání, žádné další kombinace.

Vyberte si dvojkombinaci tuhosti od H2 až po H5 podle věku, váhy a také oblíbené polohy při spánku. Pro spáče na břiše se hodí tvrdší ležení (H4). Jestli raději spíte na boku, vybírejte měkké až středně tvrdé matrace (H2–3), a pro spánek na zádech jsou vhodné středně tvrdé a tvrdé matrace (H3–4). Pro spaní na zádech a na boku doporučujeme vybírat varianty s paměťovou pěnou, protože její efekt tvarování vytvoří kvalitní oporu vašim zádům a přitom vás nebude tlačit v oblasti ramen a boků.

Obecná doporučení k výběru správné matrace jsou:

  • Ženy H1 až H3
  • Muži H3 až H5
  • Děti a senioři H2 až  H4
  • Novorozenci H1 až H2

 

 

Doplňte si vlastní vrstvu do více-tuhostní matrace

Máte více-tuhostní matraci a chcete změnit některou z vrstev? I na to jsme mysleli. Můžete si pořídit novou vrstvu a vyměnit ji za jakoukoliv současnou. Na výběr máte z několika variant tuhosti. Záleží na tom, čeho chcete výměnou docílit.

Než svůj nápad zrealizujete, ozvěte se nám. Rádi vám s výběrem poradíme, ať se vám vaše investice opravdu vyplatí. Využijte naši podporu po telefonu či přes chat vpravo dole na stránce. Anebo přijďte osobně do prodejny. Rádi vás uvidíme.