Jak často měnit matraci

Životnost matrace se odvíjí od typu použitého materiálu a jeho kvalitě, nosnosti a intenzitě používání. Pokud nosnost či vymezenou dobu překročíte, poznáte to poměrně snadno. Jako první se dostaví bolesti v bedrech, potom v krční páteři a ramenou a některé uživatele začnou pobolívat i kolena. Toto je ale stav, do kterého byste to neměli nechat dojít.

Životnost podle kvality materiálů

Pokud si nejste jisti, jestli je vaše současná matrace v dobré kondici, podívejte se, kdy jste ji pořizovali a z jakého je materiálu. Nejkratší životnost mají základní matrace polyuretanové (PUR pěna), pružinové a vybrané typy matrací sendvičových. Matrace, které naopak vydrží i dekádu, jsou ze studené pěny, z líné pěny, odolné a termoregulační pěny, latexové a taštičkové.

 

Zaměřte se na nosnost

Když vybíráte novou matraci, podívejte se, jestli v rámci nosnosti spadáte do vymezené váhové kategorie. To je pro její správnou funkci velmi důležité. Když vyberete špatně, riskujete, že i matrace špičkových vlastností doslouží rychleji, než jste doufali.

 

Bude s vámi až 15 let

Obecně by kvalitní zdravotní matrace měla vydržet 7 až 10 let. Déle spát na jedné matraci nedoporučujeme z důvodů nedostatečné opory v citlivých oblastech ramen, beder a kolen. Velikou roli v životnosti ale hraje materiál a péče. Pokud si zvolíte vysokoobjemovou studenou pěnu 50 kg / m³, položíte matraci na špičkový lamelový rošt, pravidelně se o matraci budete starat (větrání, vysávání, praní potahu) a pořídíte i matracový chránič, může vám jedna matrace sloužit až 15 let.

 

Správná péče

Matraci větrejte, otáčejte, luxujte a pokud máte snímatelný potah, jednoduše jej hoďte do pračky. Rozhodně ale doporučujeme na novou matraci pořídit matracový chránič, který zabrání průniku nečistot, předchází vzniku žlutých skvrn a pomáhá vám ke snazší údržbě a maximální hygieně. Péče s chráničem matrace je snazší, protože nemusíte vždy snímat celý potah.