Nejdůležitější tipy: Jak správně vybrat přikrývku na všechna roční období

Postelí, matrací a roštem to teprve začíná, pro kvalitní spánek potřebujete také co nejlepší přikrývku a polštář. Jak vybrat ideální přikrývku na celý rok, na co si dát pozor a podle čeho se orientovat v široké nabídce? Záleží na mnoha faktorech a nejdůležitější tipy najdete v tomto článku.

správná velikost přikrývky

Jak vybrat nejlepší přikrývku?

Logicky se možná ptáte, jaká je nejlepší přikrývka na trhu. Stejně jako při výběru matrace, roštu nebo polštáře neexistuje jednoznačná odpověď. Důvod je jednoduchý – dokonalá peřina pro každého znamená něco trošku jiného a to z pohledu velikosti, materiálu, druhu výplně i její váhy.

Nejdůležitější faktory pro správný výběr přikrývky jsou:

Typ a hřejivost přikrývky

Typ nebo také hřejivost přikrývky určuje, zda je vhodná na léto, zimu nebo ji můžete využít celoročně. Celoroční přikrývky jsou ideální zejména pro svou praktičnost, jelikož šetří drahocenné místo. Pokud máte doma místa dostatek, můžete mít na každé roční období jinou přikrývku a střídat je podle potřeby. Když je správně uskladníte budou vám díky méně častému používání déle sloužit.

Lehké letní přikrývky

Letní přikrývky jsou ideální na horké měsíce, ale i jako celoroční přikrývky pro ty, kteří nemají v noci rádi příliš tepla. Mají výplň s nízkou gramáží, zpravidla kolem 200 g na m2, nezabírají tak mnoho místa a hodí se proto i jako náhradní přikrývka nebo rezerva pro návštěvy.

Tip: Příjemný spánek v horkých dnech zajistí také prodyšná a termoregulační matrace.

Teplé zimní přikrývky

Zimní přikrývky jsou výrazně teplejší, mají výplň nad 400 g na m2, často i 600 g na m2. Jsou oblíbené zejména v zimních měsících, v chladnějších oblastech a také v případě, že v ložnici netopíte. Hřejivé přikrývky jsou těžší a kromě výborných termoizolačních vlastností poskytují také příjemný pocit „zachumlání se do peřin“.

Univerzální celoroční přikrývky

Pro ty, kteří nemají dostatek prostoru na uskladnění několika peřin a zároveň si chtějí dopřát pohodlí po celý rok jsou nejlepší volbou univerzální celoroční přikrývky. Existují dvě varianty – klasická celoroční přikrývka má takovou gramáž, pod kterou se dobře spí po celý rok, obvykle kolem 300 g na m2. Je kompromisem mezi klasickou letní a zimní přikrývkou a hodí se zejména pro ty, kteří v ložnici udržují stejnou teplotu po celý rok (například klimatizací a topením).

Propracovanější variantou jsou pak celoroční přikrývky, které jsou kombinací dvou samostatných peřin, které k sobě připevníte pomocí provázků, knoflíků či zipu. Slabší část je pak vhodná na léto, teplejší na jaro a podzim a společně poslouží v zimě.

Materiál přikrývky a možné alergie

U přikrývky jsou důležité obě části materiálu, jak vnější, tak vnitřní. Vnější materiál by měl být příjemný, přestože jej schováte pod povlak. Nejdůležitější je však jeho odolnost a zároveň prodyšnost. Vnitřní materiál, tvoří výplň přikrývky. Ta může být přírodní nebo umělá.

Přikrývky z peří a dalších přírodních materiálů

Výplně z přírodních materiálů jsou nejčastěji husí či kachní peří, ovčí vlna, případně hedvábí. Klasické péřové přikrývky mají velmi dobré izolační vlastnosti, nízkou váhu a dlouhou životnost. Pojí se s nimi ale také vyšší pořizovací cena, náročnější údržba a nejsou vhodné pro alergiky.

Přikrývky s výplní z umělých materiálů

Přikrývky se syntetickou výplní jsou často označovány jako hypoalergenní peřiny. Jsou ideální variantou zejména pro alergiky, mezi jejich výhody ale patří také snazší údržba a nižší cenovka. Nejčastěji se setkáte s výplní z dutých vláken a s výplní z mikrovládkna.

Duté vlákno dokáže snadno zachytit teplo, je odolné a často opatřené hypoalergenní úpravou. Speciální rouno TaroRo našich přikrývek z dutých vláken zajišťuje, že jsou měkké na omak, příjemně splývají a hlavně jsou zdravotně nezávadné a vhodné pro alergikyZ mikrovlákna se pak vyrábí vysoce kvalitní přikrývky, které na omak připomínají ty péřové. Nezapomeňte také, že kvalitu ovlivňuje nejen výplň, ale také prošívání, které zajistí větší nadýchanost a lepší přizpůsobivost teplotě.

Velikost přikrývky

Aby se vám dobře spalo, je třeba pořídit správně velkou peřinu. Standardní rozměr přikrývky je 200x140 cm, to ale neznamená, že se s ním musíte spokojit. Pokud jste například vyšší postavy, pod peřinou tzv. cestujete nebo rádi spíte pod jednou přikrývkou ve dvou, nabízí se například prodloužená přikrývka 220x140 cm nebo francouzská přikrývka pro dva ve velikosti 220x200 cm. Pro ty nejnáročnější je také variantou přikrývka na míru.

jak pečovat o přikrývku

Péče o přikrývku

Správnou péčí o přikrývku docílíte lepší hygieny lůžka a také vám bude nová přikrývka sloužit déle a lépe. Jak na to? Stačí se držet našich jednoduchých tipů:

  • Po probuzení nechte postel alespoň 20 minut větrat a pokud máte možnost, přikrývku vyndejte na čerstvý vzduch (za okno, na balkon či zahradu)
  • Používejte kvalitní povlečení a pravidelně jej měňte. Maximální doba mezi praním by měla být dva týdny, v případě nadměrného pocení a jiného znečištění i častěji.
  • Prát je třeba i samotné přikrývky a to ideálně jednou za 6–12 měsíců. Při praní peřin se držte pokynů na štítku nebo je svěřte profesionální čistírně.