Skřivani a sovy. Který typ jste vy?

Jak se žije skřivanům a jak sovám? Je lepší dodělat práci v noci, nebo si další ráno přivstat? Do jaké míry si za ospalé vstávání můžeme sami a jakou roli hrají geny? A je vůbec možné svůj biologický rytmus nějak změnit?

 

Skřivani a sovy únava

 

Rozdíl mezi skřivanem a sovou

Skřivan chodí spát brzy a dříve také vstává. Se vstáváním nemívá problém, protože usíná zpravidla před půlnocí a díky tomu má také více energie. Dává si záležet na bohaté snídani, protože ví, že zdravé jídlo nakopne metabolismus. Dopoledne bývá skřivan velmi produktivní a práce mu jde i dobře od ruky. Skřivan mívá na běžné činnost dostatek energie a díky svému režimu u něj převažuje pozitivní přístup a dobrá nálada.

Sova to mívá náročnější. Kvůli pozdnímu ukládání do postele se jí ráno hůře vstává. Opakovaně posouvá budík a do práce chodí často pozdě. Trvá jí mnohem déle, než se nastartuje k činnostem a už v dopoledních hodinách přichází první spánková krize. Nejvíce energie pociťuje sova večer a v nočních hodinách bývá dokonce nejvíce produktivní z celého dne. V moderní společnosti jsou sovy znevýhodněny tím, že jsou nuceny podávat výkony v jiných časech, než ve kterých bývají produktivní, a proto sovám více vyhovuje práce na volné noze.

 

Vliv na psychické zdraví

Pozdní vstávání narušuje biologický rytmus. Pro organismus je snaha rytmus vyrovnat velmi náročná, a proto mají sovy větší sklony k psychickým potížím a poruchám jako jsou deprese nebo schizofrenie. Biologický rytmus každého člověka je však u každého jiný, a tak nemůžeme všechny rozdělit pouze na skřivany a sovy. Skřivani prožívají nejhlubší spánek okolo 2. hodiny v noci a u sov to může být i v 6 hodin ráno.

 

skřivani a sovy

 

Jak můžeme svůj biologický rytmus ovlivnit?

Dobu, kdy se cítíme unavení a kdy jsme naopak nejbdělejší dokážeme ovlivnit jen minimálně. Může za to naše genetická výbava. Je vědecky prokázáno, že spánkový rytmus ovlivňuje naše DNA.

Soustřeďte se na to, kdy se cítíte nejodpočatější a kdy je pro vás nepříjemnější jít spát. Ve chvíli, kdy se naučíte respektovat svůj biologický rytmus a nebudete to tzv. lámat přes koleno, dokážete odhalit, jaký režim vám nejvíce vyhovuje a začnete se cítit o mnoho lépe.