Spánek přes den. Je zdravý, nebo spíše škodí?

Zajít si po obědě na kávu nebo do obchodu v některém z jižních přímořských nebo ostrovních států? Téměř nemožné. Tyto země totiž uctívají siestu. Důvod je jednoduchý. Na nejostřejším přímém slunci se během letního dne nedá ani vyjít na ulici, a tak se moudří ostrované ukrývají v chládku svých domovů a odpočívají. Je siesta jen pro líné, nebo má opravdový zdravotní přínos?

je spánek přes den zdravý?

 

Jak dlouho spát v noci?

Ve společnosti panuje názor, že dospělý člověk by měl správně naspat 8 hodin denně. Tahle potřeba je však velmi individuální a především se mění s věkem. Někdo se cítí příjemně a výkonně, pokud spí jen 6 hodin a někdo potřebuje odpočinek i přes den. A pozor, lenost to není.

Chce se vám spát během dne?

Moderní pracoviště už počítají i s relaxačními místnosti, kam se po obědě můžete na pár minut zašít a vypnout. Moudrý zaměstnavatel ví, že 20 až 30minutový spánek uprostřed dne osvěží tělo a doslova restartuje mysl. Problém je, když se spánek přesune do pozdějších odpoledních hodin nebo když přesáhne 1,5 hodiny. To se pak člověk budí ještě unavenější.

šlofík přes den

 

Co je to polyfázový spánek?

Polyfázový spánek představuje systém s velkým nárokem na pravidelnost. Noční spánek je základní, který můžete zkrátit podle toho, kolikrát si zdřímnete přes den. Půlhodina spánku přes den má totiž stejně blahodárný efekt jako 2 hodiny spánku v noci, takže můžete spát míň a zároveň být odpočatější.

5 fází spánku:

  1. Usínání, uvolnění svalů: 5 až 10 minut.
  2. Zpomalení srdečního tepu, pokles tělesné teploty: 20 minut.
  3. Přechod z lehkého do hlubokého spánku.
  4. Hluboký spánek: 30 minut.
  5. REM, snění, svalové uvolnění.

 

Cyklus všech těchto fází se během jednoho nočního spánku zopakuje celkem 4 až 5krát a čím déle spíte, tím je hluboký spánek kratší a REM delší. Ideální je probudit se v blízkosti fáze REM, kdy se nejrychleji nastartujete. Namísto jednoho spánku v noci, kdy se častěji budíte a procházíte všemi fázemi, v rámci polyfázového režimu spíte několikrát v průběhu dne. To ale není zrovna ideální řešení pro zaměstnané, proto můžete pro začátek vyzkoušet tzv. bifázový spánek.

power nap spánek přes den

 

Bifázový spánek je zdravý, vyzkoušejte ho

Monofázový režim = spíte 6 až 8 hodin jednou za 24 hodin (v noci).
Bifázový režim = spíte 6 hodin v noci, zbývající 2 hodiny lze nahradit 20 až 30minutovým spánkem během dne.

Podmínkou je ale disciplína a pravidelný režim. Pokud cítíte, že vaše tělo spánek přes den potřebuje a charakter vaší práce to alespoň trochu dovoluje, denní power nap v době těsně po obědě do svého režimu zkuste zařadit.

účinky spánku přes den